Overbelastingsletsels zijn letsels die langzaam ontstaan en vaak chronisch zijn. Het is een reactie van het lichaan tegen constante fysiologische stress zonder voldoende hersteltijd.
Typische voorbeelden van overbelastingsletsels zijn achillespeesontsteking, scheenbeenvliesontsteking, iliotibiale bandsyndroom (“lopersknie”), fascitis plantaris (“hielspoor”), tenniselleboog, stressfracturen,…
Bij overbelastingsletsels is het belangrijk om – naast de diagnose en de behandeling van het letsel zelf – ook te identificeren welke factoren het letsel uitlokken. Die factoren kunnen zowel intrinsiek als extrinsiek zijn.
- Intrinsieke factoren zijn factoren die verband houden met de persoon, bijvoorbeeld gewicht, statiekafwijkingen (O-benen versus X-benen), eerdere trauma’s, persoonlijk bewegingspatroon, voetafwijkingen (platvoeten versus holvoeten)…
- Extrinsieke factoren zijn factoren die betrekking hebben op enerzijds de omgeving, bijvoorbeeld ondergrond, weersomstandigheden… en anderzijds op het trainingsschema, bijvoorbeeld opbouw, frequentie, recuperatietijd… Zo kan een te snelle of te intense hervatting na inactiviteit een overbelastingsletsel veroorzaken.
In het revalidatieprogramma, onder begeleiding van een kinesist, moet specifieke aandacht uitgaan naar letselpreventie in de toekomst.
Preventie speelt een belangrijke rol in het vermijden van overbelastingsletsels. Overgewicht en te frequent gebruik van een brace zijn te vermijden. Een brace verbetert de situatie weliswaar acuut en kan daarom aangewezen zijn om een korte periode te overbruggen, maar doordat de brace ondersteunt, worden de spieren van het eigen lichaam minder getraind met verzwakking tot gevolg.
Op lange termijn is het dus van belang om bij een overbelastingsletsel de oorzaak aan te pakken.
Voor de acute behandeling van een overbelastingsletsel gelden de volgende algemene principes:
- Sportactiviteiten afbouwen of een tijdelijke sportstop
- Uitlokkende activiteiten vermijden
- Intrinsieke en extrinsieke factoren aanpakken
- Specifieke diagnosegerichte behandeling en sportspecifieke revalidatie bij een kinesist
- Pijnstillende en ontstekingswerende medicatie
- Regelmatige behandeling met ijs
Als het overbelastingsletsel niet onder controle komt met een behandeling op basis van bovenstaande principes alleen, dan kan aanvullend ook nog één of meerdere inspuitingen met cortisone, hyaluronzuur of PRP (platelet rich plasma) gegeven worden, naargelang de aard van het letsel. Deze inspuitingen kunnen een behandeling op basis van de algemene principes echter niet vervangen.